luni, 16 decembrie 2013

Turda, Salina

Iulie 2013 Itinerariu de vacanță: Transfăgărășan- Alba Iulia- Turda- Cluj Napoca- Parcul Național Retezat- Băile Herculane- Craiova

<<< Urmează firul jurnalului de călătorie >>>


     20 iulie, după o noapte de odihnă într- un cochet hotel din Alba Iulia, Hermes, pe care îl recomand din toată inima pentru serviciile sale, chiar dacă abia îl deosebești între blocurile ce îl înconjoară, pornim mai departe spre Cluj Napoca.
     Bineînțeles până să ajungem acolo ne oprim și la Turda. 
     Principalul obiectiv: Salina Turda, una dintre cele mai fascinante atracții turistice din România, părerea mea. 


Cheile Turzii le lăsăm pentru altă dată, anul acesta ne concentrăm asupra Retezatului.
Cu toate că în toate promovările ei este prezentată cu intrarea cea nouă din aleea Durgăului, GPS- ul nu a vrut să ne ducă acolo, așa că la ora nouă și jumătate noi ne înființăm la vechea intrare a salinei, cu gândul că vom ieși pe cealaltă și ne vom întoarce într- o plimbare până la mașină.



Un hol lung, croit prin masivul de sare, te introduce în subteran fără să îți dai seama cât de mult pătrunzi în măruntaiele pământului.





 La capătul acestui tunel ai de ales între a folosi scările sau a sta la coadă pentru a coborâ cu liftul într- o lume parcă desprinsă dintr- un film SF, de fapt într- o imensă navetă spațială ce parcă este pregătită să iasă la suprafață. Aproape că nici nu- ți vine să cobori de aici, însă acesta nu- i decât începutul.




Acolo jos găsești numeroase spații de recreere și de divertisment pe care le poate folosi oricine reușește să- și coboare privirea de la tavanul înalt al acestei săli și de la liftul care sporește misterul acestei lumi subterane creând impresia unei stații de teleportare spre o altă lume.





 

În capătul opus al acestei impunătoare săli putem savura imaginea unui adevărat angrenaj, ce parcă ar fi motorul acestei navete, situat pe o insulă în mijlocul unui lac subteran, pe care te poți plimba cu barca.



Odată ajuns acolo spectacolul de lumini continuă.







Cu regret că nu am avut timp și pentru o plimbare pe lac, ne desprindem cu greu din acest loc spre suprafață.








Traversând prin subteran, ajungem și la intrarea cea nouă a salinei.



Gândul de a ajunge la mașină de aici ne- a fost spulberat în momentul în care am aflat că sunt vreo 5 km de parcurs, așa că după ce am ieșit să luăm o gură de aer dulce, am făcut cale întoarsă prin salină.



Odată ajunși în oraș, nu ne- am putut abține să mai zăbovim un pic, în Piața Republicii, pentru a ne delecta cu frumusețea acestei așezări tipic transilvănene.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu