luni, 24 octombrie 2016

Dino Parc- Râșnov

August 2016 Itinerariu de vacanță: Parcul Național Piatra Craiului- Făgăraș- Râșnov- Zărnești

<<< Urmează firul jurnalului de călătorie >>>

25 august, puțin după miezul zilei, ieșim din nou în DN 73A și după nici un sfert de ceas avem parte de aceeași imagine ca și ieri, numai că astăzi este vară. :) Nici urmă de nori de ploaie pe cer.


De data asta ținem drumul înainte până la poalele dealului ce poartă această podoabă pe creștet. Cu chiu cu vai găsim un loc pentru mașină în vacarmul din parcarea ce abia o poți cuprinde cu ochii. Nu ne înfigem la trenulețele ce te pot duce până la cetate. Nu suntem pentru prima oară aici, am mai fost în toamna lui 2013, preferăm să ne bucurăm de o scurtă plimbare. Nu pot spune că ai parte de o plimbare în aer curat, fiindcă în atmosferă persistă mult timp, după ce trec, fumul de la locomotivele trenulețelor, chit că par destul de bine întreținute. Părerea mea e că ar trebui să se renunțe la acest tip de transport și să rămână doar liftul de pe versantul de răsărit, inaugurat în 2015. După câteva minute de urcuș destul de ușor, cu mult înainte de poarta cetății, vânzoleală mare. Puhoi de lume la casele de bilete, suntem la intrarea în parcul cu dinozauri. O intrare maiestuoasă, deasupra căreia se află singurul dinozaur necălărit, și o să vedeți de ce spun asta, ne asigură că suntem pe drumul cel bun.


Taxă de intrare 28 de lei pentru adult și o reducere mai mult simbolică pentru copiii peste trei ani, până la 14 ani, 22 de lei. Da, pentru cei sub 3 ani gratis. Ce om normal își duce sugarul la Dino Parc? Dar e reducere, nu? Plătim și intrăm. Pentru început, marketing. Intrăm într- o clădire ce găzduiește laolaltă magazine cu suveniruri cu tematica specifică, expoziții, spații de servit o gustare, o răcoritoare, un cinema 9D, televizoare interactive de la care poți afla o mulțime de lucruri despre dinozauri și epoca lor și toalete. După ce ne perindăm pașii printre rafturile cu șepci, tricouri, căni, magneți, brelocuri, dinozauri din plastic, din pluș și câte și mai câte, ne prostim și noi un pic,


după care urcăm la etaj, de unde ai o imagine de ansamblu asupra zonei de agrement din cadrul acestei ”rezervații de dinozauri”, căsuțe în copaci, tiroliene, leagăne, tobogane, bănci, spații de food. Pentru o zi de joi, destul de aglomerat. Dar suntem în vacanța de vară, nu? O adevărată fabrică de făcut bani pentru râșnoveni :)


După câteva minute coborâm și ne integrăm și noi în vânzoleala aceea. Totul este un du-te-vino în pas alert. Cei  mai norocoși, ai căror copii se mulțumesc cu partea mai soft a parcului de distracție au o misiune înzecit mai ușoară decât a celor ce vor să încerce traseele de aventură, să vadă ce este cu căsuțele din copaci în care sunt găzduite fel de fel de ateliere de creație în care copiii pot desena, picta sau sculpta, sau mici muzee în care sunt expuse oase de dinozauri sau pietre străvechi.


Noi, ne- am mulțumit cu partea mai pământeană, de unde ni se învârtea capul pe umeri ca titirezul uitându- ne când într- o parte când în cealaltă.


Lăsând în urmă vacarmul provocat de strigătele și chicotelile celor ce puneau la grea încercare răbdarea adulților în spațiul de joacă, ne afundăm în pădurea vastă în căutarea pieselor de rezistență ale acestui parc, dinozaurii. Nu ai cum să te rătăcești. Mergi pe un traseu dinainte stabilit, bine marcat pe parcursul căruia, din loc în loc sunt tăblițe cu scurte informații despre dinozauri prezentate într- un mod atractiv pentru copii,


cât și atenționări care interzice urcarea pe exponate.


Bineînțeles, cel puțin cele din urmă nu sunt citite nici de copii și nici de părinți. Sau sunt citite și ignorate, nesimțirea manifestându- se la cote maxime? Este un loc din care poți pleca cu amintiri de neuitat imortalizate în locuri special concepute pentru un selfie sau o fotografie fără să călărești exponatele.








Cât despre exponatele acestui parc tematic, cel mai mare din sud- estul Europei, sunt confecționate din fibră de sticlă, colorate natural până la cele mai mici detalii și au fost construite în România cu sprijin tehnic și științific din partea unei echipe care conduce un parc similar în Germania. Ele întruchipează dinozauri atestați științific. Fabuloasă este amplasarea acestora în acest mediu natural, în care cu ajutorul  unei sonorizări redate cu ajutorul unor boxe camuflate în tufișuri sau printre copaci și cu puțină imaginație din partea fiecăruia dintre noi, poți face un salt în timp într- o lume demult apusă. Nu- i ca în Jurassic Park, dar se merită atât pentru copii cât și pentru adulți laolaltă.


Un vulcan în miniatură ce pufăie din trei în trei minute simulând o erupție, zguduie platforma din imediata lui apropiere oferind ”un cutremur în direct”. Aici copiii găsesc informații despre vulcani și respectiv cum se formează cutremurele. Dacă dinozaurii au pierit în negura vremii, vulcanii încă mai există :)


După cutremuriciul vulcanului poți scurta traseul întorcându- te înspre ieșire prin parcul de joacă, dar nu cred că îți dorești acest lucru fiindcă nu ai văzut încă dinozaurul cel mai tare, ăla care se mișcă, dinozaurul animatronic. Așa am făcut și noi fiindcă până acum, toți cei pe care i- am văzut erau neclintiți, în ciuda celor care parcă le testau răbdarea, sau mai bine zis rezistența :) De bine ce abia așteptam să- l vedem, nu i- am făcut nici măcar o poză. Acumulatorul de la Nikon m- a lăsat de la prima poză, între timp terminasem și acumulatorul de la telefonul meu, Nokia Lumia 930, cu care am filmat și pozat la greu,  și trecusem la un Samsung A3. Cu acesta din urmă am surprins câteva cadre cu acest simpatic dinozaur ce începea a se mișca probabil la anumiți stimuli provocați de cei ce treceau prin dreptul lui. Măcar l- am prins în filmul de mai sus. Partea haioasă este că ar mai trebui uns, cam scârțâie. :)


Pentru a spori misterul acestei păduri, traseul este destul de sinuos, pe alocuri chiar accidentat. Dacă la început deplasarea se face pe alei pietruite, ceva mai târziu punțile, scările și balustradele din lemn îți ușurează considerabil efortul. Un muzeu aflat în aer liber.



























Un loc ce merită să fie vizitat, măcar pentru bucuria copiilor, în ciuda găurii pe care o provoacă în buget :) Și, de preferat să aloci pentru o vizită câteva ore bune, fiindcă după cum am spus sunt o mulțime de tentații. Nu mai spunem că ceva mai sus te așteaptă Cetatea Râșnov.
Și uite așa, aici ne încheiem sejurul nostru din acest sfârșit de vară, din culoarul ce desparte Masivul Bucegi de cel al Pietrei Craiului pe care sunt înșirate unele dintre cele mai căutate obiective turistice și peisaje din România. Încă o vacanță reușită!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu